Alles over haren en eetgewoonten

De kleur en de dikte van ons haar zijn genetisch bepaald. Op de gezondheid van het haar hebben we echter wel zelf invloed. Hierbij is levensstijl van belang. Zo is een gevarieerde en gezonde voeding belangrijk voor onze huid, maar ook voor ons haar. Voldoende vitaminen, mineralen en sporenelementen houden je haar in goede conditie.

Wist u dat 30% van de mannen van 30 jaar al last hebben van erfelijke haaruitval en 50% van de mannen van 50 jaar? Dat 1 op de 3 vrouwen ook last heeft van haaruitval of dunner wordend haar?

Gegevens over haar

Een mens heeft 100.000 á 150.000 haren, De haargroeicyclus is als volgt:

De anagene fase, het haar groeit (3-6 jaar) en wordt dikker en langer. ca. 85% van het haar zit in deze fase. Is dit minder dan 85% dan spreekt men van een verhoogt haarverlies.

De catagene fase, de haargroei stopt en de haar begint los te raken van de haarwortel (duur 2-3 weken) ca. 1-2% van het haar zit in deze fase.

De telogene fase, in deze fase worden oude haren het follikel uitgeduwd, het nieuwe haar gaat groeien na 2-3 maanden ca. 10-15% van het haar zit in deze fase.

  • Een haar groeit ongeveer 1 cm per maand met een doorsnede van ca. 0,1 millimeter
  • Een mens verliest elke dag zo’n 100 tot 150 haren, is dit meer dan spreekt men van een verhoogde haaruitval.
  • Tenslotte geeft een haarfollikel zo’n 20 tot 30 haren in een cyclus groeifase van 3 tot 6 jaar. Is de haargroeicyclus dus korter dan normaal, dan zullen de individuele haren dus ook korter en dunner worden waardoor na verloop van tijd de hoofdhuid zichtbaar wordt.

Het haar

Elk haar heeft drie laagjes. Het binnenste laagje heet de medulla en bestaat uit zacht keratine. De middelste laag is een vezelachtige keratinelaag, genaamd cortex. Het buitenste laagje is de haarschacht. Die is het stevigst en bestaat uit harde keratine schubben die een goede beschermlaag vormen.

Vlak onder de huid zit een speciaal haarzakje waarin keratinecellen worden geproduceerd, die splitsen zich voortdurend en groeien naar het licht. Naast het haarzakje zit een talgklier die zowel de huid als de haar 'smeert'. Er zitten zo'n 100.000 haarzakjes op ons hoofd. Het aantal haarzakjes is genetisch bepaald. Blondharigen hebben meer haarzakjes dan donkerharigen en rosharigen .

De wortel van een haar zit in het haarzakje in de huid. De lok wordt uit de zak geduwd met een tempo van 0,35 millimeter per dag, zodat haar met gemiddeld 1 centimeter per maand groeit. Gezond haar heeft een levensduur van 2 tot 6 jaar. Na een rustperiode van 3 maanden valt de haar uit, waarna een nieuwe haar uit het zakje groeit. De levensduur is afhankelijk van omstandigheden en de persoon. De levensduur van het haar is verantwoordelijk voor de maximale haarlengte die men kan hebben. Haarverlies is dus heel normaal. Een gezond mens verliest dagelijks tussen de 50 en 100 haren als gevolg van het vernieuwingsproces dat ons haar doormaakt.

Haarverlies

Pas wanneer het haarverlies meer dan 100 haren per dag bedraagt, is er sprake van overmatig haarverlies. Dit kan diverse oorzaken hebben:
Erfelijkheid: Volgens een familiair patroon komt haaruitval voor bij mannen. In sommige families is de kaalheid volledig en wordt deze al op vroege leeftijd bereikt. Ongeveer 60% van de mannen boven de vijftig vertoond enige tekenen van kaalheid.

Schimmelinfectie: Dit is een besmettelijke schimmelziekte aan de hoofdhuid, die de kop opsteekt op plaatsen met een slechte hygiëne en verzorging. Met een goede hygiëne kan er geen ophoping van vet ontstaan. Het haar borstelen en de hoofdhuid masseren zijn goed, evenals wassen met een milde shampoo.

Ouderdom: Zowel bij mannen als bij vrouwen kan het voorkomen dat het haar gedurende het leven dunner wordt en zelfs uitvalt. Bij mannen gebeurt dit onder invloed van het hormoon testosteron.

Ziekten, Medicijnen en Röntgenstralen: Haaruitval kan ook het gevolg zijn van infectieziekten (roodvonk, syfilis en longontsteking), medicijngebruik en vergiftigingen. Een andere oorzaak is een kankertherapie met röntgenstralen en chemokuren.

Alopecia Areata: Dit is een verschijnsel waarbij door een nog onbekende oorzaak spontaan ronde kale plekken ontstaan op het hoofd (of elders op het lichaam). Een mogelijke oorzaak hiervan is een verminderde doorbloeding van de huid.

Voeding & evolutie

Nieuwe inzichten

Zo zijn er ook nieuwe inzichten over auto - immuunstoornis, zoals alopecia areata. Voeding en leefwijze zijn belangrijke elementen die met een vaak erfelijk aanwezige aanleg zorgen voor de “pleksgewijze” haaruitval. Het immuunsysteem is het verdedigingssysteem van ons lichaam dat indringers of andere eigen cellen bestrijdt. De relatie met voeding zit hem in een belangrijke locatie van ons immuunsysteem, onze darmen, en in het voedsel dat we binnenkrijgen. Ons voedingspatroon bevat elementen die zo kort geleden zijn toegevoegd dat wij evolutionair gezien nog niet zijn bijgewerkt ten opzichte wat wij pakweg zo’n 100.000 jaar geleden aten nodig voor de opbouw van ons lichaam. Pas sinds 6.000 jaar eten we granen, aardappelen, peulvruchten en zuivel. Conserveermiddelen kennen we nog veel korter. Archeologisch onderzoek heeft inzicht gegeven in wat mensen toen aten. Hun voeding en manier van leven past nog steeds beter bij onze huidige genetische structuur dan onze moderne westerse leefstijl doet.

Wat aten zij

Zij aten wild vlees, groenten, fruit, noten en zaden en kenden slechts kortdurende stress. Ook insecten zijn in verschillende perioden voor onze voorouders een belangrijke eiwit- en voedingsbron geweest.

En wat eten wij

Wij eten vlees van vee en kippen die granen eten, eten te weinig groenten, fruit, noten en zaden. Ons groenten en fruit komt van magnesium en seleniumarme grond, Onze schildklier krijgt te weinig jodium en we eten veel minder vis dan onze voorouders.

Conclusie...

Kortom een deel van ons haarverlies ontstaat door een combinatie van genen , constitutie (dit is de aanleg van een individu bij de geboorte, een situatie die door de gezondheidssituatie van de moeder tijdens de zwangerschap kan worden beïnvloed), en omgevingsfactoren (dit zijn de verkeerde voeding en leefwijze).Het auto – immuunsysteem reageert op stoffen in het lichaam die er niet thuis horen en waarvan het lichaam zich, in elk geval in het bloed wil ontdoen. Bij alopecia areata zijn dat eiwitten die lijken op eiwitten die voorkomen bij de haarfollikel. Stress, lichamelijk of geestelijk, is ook op te vatten als een van de omgevingsfactoren die tot activatie van het immuunsysteem kunnen leiden. Zo kan een schildklieruitputting ontstaan door vele en langdurige auto – immuunstoornissen.

Aangezien voeding een cruciale rol speelt als bouwstof voor alle biochemische processen zal dit dan ook een belangrijk onderdeel zijn om het overactief immuunsysteem tot rust te brengen en het lichaam te helpen in balans te komen.

Dit alles kunnen we dus aanvullen door extra toevoeging van de juiste vitamine en bouwstoffen, zoals omega-3-vetzuren, vitamine D3 (=zonlicht), jodium, magnesium, antioxidanten, bioflavonoïden (bijvoorbeeld rood fruit). In combinatie met voldoende beweging.