Invloeden van het dagelijks leven

Uit recent Amerikaans onderzoek is geconcludeerd dat roken het haaruitval proces versneld doordat het de haargroeicyclus wordt verstoord. Een andere oorzaak van versnelde haaruitval kan ook komen door Koffie. Veel Cafeïne heeft een negatieve invloed op de haargroeihormonen. LET OP: Decafé koffie is niet veel beter daar dit hetzelfde versnelde haaruitval effect heeft als cafeïne.

De invloed van het roken op uw haargroei

Het is algemeen bekend dat roken schadelijk is voor de gezondheid. Klaarblijkelijk wordt door de nicotine in tabaksproducten de bloedtoevoer naar de aderen min of meer afgeknepen. Ook de zuurstof in het bloed vermindert door de koolmonoxide in tabaksproducten. Dit samen kan er voor zorgen dat er haaruitval gaat optreden.

Even testen: Druk een vingertop stevig op een tafel totdat het topje van de vinger wit is. Als u nu weer loslaat moet de vinger binnen 2 seconden weer de oorspronkelijke kleur terug hebben. Doe nu hetzelfde direct na het roken van een sigaret. Wedden dat het nu langer duurt?.


Voor een gezonde haargroei is nodig:

  • Zuurstof
  • Vitaminen
  • Mineralen

Eigenlijk is het logisch: Omdat bewezen is dat nicotine een negatieve invloed heeft op de bloedtoevoer in de aderen en gegeven het feit dat normaal het bovenhoofd het meest doorbloedde deel is van ons lichaam (nodig voor een gezonde haargroei) is het logisch dat roken invloed heeft op haargroei, en dan wel in negatieve zin. Maar het gaat verder, door het roken kunnen er ook andere gezondheidproblemen ontstaan. Ook die kunnen weer een negatieve invloed hebben op haargroei. Denk eens even aan de eventuele medicijnen die nodig zijn. Ook die kunnen haaruitval als bijwerking hebben.

Het belang van een goede doorbloeding Een goede doorbloeding zorgt dat de haarwortel wat actiever wordt in het produceren van Keratine. Door meer productie van de keratine worden de haren individueel dikker en gezonder. ( minder haarvezels breken af). Door dit effect krijgt het haar in totaal een betere en gezondere uitstraling.

Ouder worden en grijs haar: Natuurlijk is dit erfelijk bepaald maar een gevolg van roken is ook het sneller ouder worden. En daarmee ook sneller grijs haar. Er is zelfs sprake van dat er op een gegeven leeftijd het aantal rokende mensen met grijs haar twee maal groter is als bij mensen die niet roken. (British Cinical Magazine, Dec. 21, 1996) Dit wil niet zeggen dat alle rokers kaal worden door roken. Het is wel zo dat als er een erfelijke aanleg aanwezig is het roken de haaruitval kan versnellen. Dus door te stoppen met roken zal de haaruitval langzamer verlopen. Ook kunnen preventiemiddelen om haaruitval te stoppen beter hun werk doen.

Kortom: Uit Amerikaans onderzoek (bij mannen) is geconcludeerd dat roken het haaruitval proces versneld. De onderzoekers denken dat de rook de bloedvaten in de huidpapil en het DNA van de haarfollikel beschadigd. Tevens wordt de haargroeicyclus verstoord zoals dat ook gebeurt bij een tekort aan oestrogeen, wat weer tot haarverlies leidt. ADVIES: Rook u meer dan 10 sigaretten per dag, kijk dan ook eens naar een methode om de bloedtoevoer naar de haarfollicel te verbeteren. Zie www.hairmaxlaser.nl

Drinkt u meer dan 6 koppen koffie per dag?

Cafeïne: dit stimuleert de adrenaline activiteit en verminderd de opname van (mineralen) ijzer in ons lichaam. Ook vergroot het de hoeveelheid calcium dat het lichaam verlaat. Wat weer een negatief effect heeft op de haargroeihormonen. (Decafé koffie is niet veel beter daar dit Theobromine en Theophyline bevat, wat hetzelfde effect heeft als cafeïne.).


Product cafeïnegehalte
Koffie 66-88 mg
Sterke kop thee 80-110 mg
Slappe kop thee 20-45 mg
Cola 25-58 mg
Melk chocolade reep 3-20 mg
Pure chocolade reep 40-50 mg
Kop warme chocolademelk 25-30 mg
Pijnstillers 15-32 mg

De gevoeligheid voor cafeïne is sterk individueel bepaald. Dit hangt onder meer samen met het lichaamsgewicht, leeftijd, geslacht en nicotinegebruik. Een algemeen advies over de maximale hoeveelheid cafeïne is dan ook niet te geven. Wel is bekend dat bij een persoon van 70 kg een consumptie van 600 mg cafeïne per dag (7 tot 8 kopjes) aanleiding kan geven tot overgevoeligheid die zich kan uiten in klachten als lichte haaruitval.

Onderzoek voedingswaarden

Vergelijk tussen een in 1985 gehouden onderzoek in vergelijking tot de uitslagen van datzelfde onderzoek in 1996 en 2002 door een levensmiddelenlaboratorium naar de gemiddelde hoeveelheid voedingsstoffen in groenten en fruit.

Oorzaak: gronduitputting, luchtvervuiling, snelle groei, langdurige opslag en transport.

Bron: 1985 Farmaceutisch bedrijf Geigy (Zwisterland). 1996 en 2002 Levensmiddelen laboratorium Karlsruhe/ Sanatorium Oberthal.